Test nietolerancji pokarmowej MRT

Test MRT – ang. Mediator Release Test – to nowoczesna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji krwinek białych na określone pokarmy. Jak potwierdzają badania, to, co jemy, jest dla naszego organizmu obce antygenowo – z tego względu układ odpornościowy nie jest obojętny względem naszej diety.

Innowacyjny test MRT kluczem do zdrowej diety

Komórki układu odpornościowego, aktywowane cząsteczkami nietolerowanego pokarmu, tworzą i uwalniają do krwi cytokiny i inne mediatory, które służą do komunikowania się pomiędzy komórkami oraz wywoływania określonych reakcji związanych z aktywowaniem procesu zapalnego. Dotychczas naukowcy odkryli tysiące różnych mediatorów – z tego powodu szukanie winnego niepożądanym reakcjom ze strony układu immunologicznego jest niemalże pozbawione sensu, a do tego – bardzo drogie. Na szczęście wynaleziono mniej skomplikowaną i o wiele tańszą metodę wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. Opracowanie techniki obiektywnego pomiaru zmian objętości białych krwinek po kontakcie z antygenem przyczyniło się do stworzenia innowacyjnego testu MRT. Tego rodzaju test określa stopień wrażliwości Pacjenta na konkretne pokarmy czy dodatki do żywności, a zarazem pozwala wyeliminować z diety najbardziej reaktywne, przez co niebezpieczne, produkty.

MRT precyzyjnie namierza pokarmy i substancje odpowiedzialne za nadwrażliwość pokarmową

Za sprawą wyników testu MRT mamy możliwość nie tylko złagodzenia objawów nadwrażliwości pokarmowej, lecz także – eliminacji ich przyczyn. Lata badań naukowych pomogły opracować metodę testowania dostosowaną do specyfiki tychże reakcji. Niezwykle często dochodzi bowiem do opóźnionych odpowiedzi na zasadzie nadwrażliwości, a więc niemal niemożliwe jest samodzielne wykrycie źródła problemu i indywidualnego dostosowania profilaktyki.

Program LEAP na nowo zbuduje Twój jadłospis i sprawi, że poczujesz się lepiej

Dzięki testowi MRT można dowiedzieć się jak organizm Pacjenta reaguje na każdy ze 170 pokarmów i dodatków do żywności. To jedyna precyzyjna metoda diagnostyczna zawierająca komponentę ilościową, która umożliwia określenie intensywności reakcji białych krwinek na określony pokarm.
Otrzymany za sprawą testu MRT wynik – „Raport Programu LEAP” – zawiera ponadto Plan Zarządzania Dietą obejmujący trzy działania:

  • wykluczenie szkodliwych pokarmów,
  • oczyszczenie organizmu z antygenów,
  • indywidualny plan nowego stylu odżywiania z elementami diety naprzemiennej.

Program LEAP wyklucza pokarmy i substancje, które wyzwalają niepożądane reakcje immunologiczne organizmu u danego pacjenta. Polega jednocześnie na odpowiednim połączeniu i wprowadzeniu do diety bezpiecznych, zdrowych produktów.

Wyniki testu Pacjenta są omawiane z naszym specjalistą, który przedstawia szczegółowo ich interpretację. Pacjent dowiaduje się dzięki temu, co powinien jeść i w jaki sposób komponować jadłospis, by nie pojawiały się nowe nadwrażliwości. Zastosowanie się do zaleceń lekarza daje dużą szansę na to, że z czasem niektóre z nietolerowanych obecnie produktów spożywczych będzie można ponownie włączyć do codziennej diety.

Zastosowanie testu MRT, a następnie Programu LEAP, w praktyce pozwala uwolnić się od dolegliwości, które znacząco pogarszają komfort życia Pacjenta. Dodatkowo, nowa dieta poprawia sylwetkę i ogólny wygląd, co wpływa dodatnio na samopoczucie.

Cena testu nietolerancji pokarmowej MRT wraz z dwiema konsultacjami: 1980 zł


Nie czekaj, zadbaj o zdrowie i wygląd już dziś – umów się na konsultację z naszym specjalistą:

22 833 74 38