Test nietolerancji pokarmowej
Test nietolerancji pokarmowej (ang: FIT – Food Intolerance Test) bada reakcję immunologiczną na 181 różnych rodzajów żywności. Pokazuje, które pokarmy wywołują reakcję immunologiczną obciążając nasz organizm i wywołując objawy chorobowe. Układ odpornościowy jest zaprojektowany w taki sposób, aby neutralizować drobnoustroje chorobotwórcze. Nie powinien zatem niepotrzebnie wykorzystywać energii na reagowanie na nietolerowaną żywność. Unikając takiej żywności dasz szansę zregenerować się Twojemu organizmowi. Twoje jelita będą wreszcie mogły wydalić toksyny. Program testu nietolerancji pokarmowej został zaprojektowany w formie diety mającej na celu oczyszczenie i usprawnienie funkcjonowania jelit. Dieta ta wspiera proces leczenia i pomaga wyleczyć wiele przewlekłych chorób, dzięki czemu pacjent poczuje się zdrowszy i pełen sił witalnych.
Test nietolerancji pokarmowej – FIT
Układ obronny organizmu (nasz system immunologiczny) wywołuje reakcję immunologiczną przeciw wszelkim ciałom obcym dostającym się do układu krwionośnego. Wytwarza on proteiny (immunoglobuliny G, w skrócie IgG), przeciwciała które neutralizują ciała obce we krwi.
Test FIT określa koncentrację poszczególnych przeciwciał. Każde pole testowe zawiera określone proteiny jednego z 181 badanych rodzajów pożywienia. Potencjalna reakcja jest badana poprzez nałożenie serum z krwi na każde z tych pól. Jeśli nałożona próbka krwi rozpozna proteiny umieszczone w danym polu, wówczas tworzy się kompleks antygen-przeciwciało. Wykorzystując sprawdzoną metodę ELISA, takie kompleksy są oznaczane kolorem, dzięki czemu mogą być wykryte przez komputer.
Rozwój nietolerancji i alergii pokarmowych
Istnieją różne przyczyny powodujące nietolerancje pokarmowe, przy czym niektóre z nich wciąż nie są w pełni zbadane lub nadal pozostają przedmiotem dyskusji. Niemniej jednak, niektóre z czynników zostały zdefiniowane:
• Istnieje skłonność genetyczna do nietolerancji pokarmowych.
• Nietolerancje pokarmowe u dzieci mogą być spowodowane faktem, iż nie były one odpowiednio karmione lub zbyt wcześnie odstawione od piersi matki.
• Niewłaściwe nawyki żywieniowe. Nietolerancje pokarmowe są wówczas wywoływane zaburzeniami czynności jelit.
• Przemysłowe przetwarzanie żywności, różnorodność dozwolonych dodatków (barwniki, środki konserwujące, aromaty) i szkodliwych substancji w naszym pożywieniu zwiększa nietolerancje pokarmowe i może wywoływać swoiste reakcje.
• Stres środowiskowy.
Życie z nietolerancją pokarmową
Unikanie nietolerowanej żywności
Jedną z przyczyn wystąpienia nietolerancji pokarmowych jest niezrównoważona dieta. Jeśli na przykład zjadasz na śniadanie musli, na obiad makaron, po południu kawałek ciasta, a wieczorem kilka kanapek z serem, okazuje się, iż w ciągu dnia jadłeś cztery razy pszenicę. Odkąd w Polsce wielu ludzi jada w ten sposób, nietolerancja na produkty pszenne stała się jedną z najpowszechniejszych w tym kraju. Aby zapobiec rozwojowi dalszej nadwrażliwości, pomocna okaże się zmiana nawyków żywieniowych, zwłaszcza jeśli cierpisz na choroby atopowe (jak atopowe zapalenie skóry) lub choroby przewodu pokarmowego, wymagające tak zwanej diety rotacyjnej.
Dieta rotacyjna oznacza rotację spożywanej żywności, szczególnie tej, która zawiera węglowodany (ziemniaki, ryż, proso, kukurydza, amarantus, komosa ryżowa, kasza gryczana, owies, żyto, pszenica, orkisz, jęczmień) i białka zwierzęce (mięso, ryby i jaja). Jako rotację należy rozumieć spożywanie jednego rodzaju pokarmu nie częściej niż raz na 4 dni. Tak zróżnicowana dieta znacząco poprawia stan jelit.