boczki
„Boczki” to termin określający nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzący się na bokach tułowia, najczęściej w okolicach talii. Są to zmiany w wyglądzie ciała, które mogą być wynikiem niezdrowej diety, braku aktywności fizycznej, zmian hormonalnych, czy dziedziczności. Boczki mogą sprawiać, że talia wydaje się mniej zdefiniowana i bardziej zaokrąglona. Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach talii może wiązać się z ryzykiem rozwoju chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca i choroby serca. Z tego powodu redukcja boczków może mieć korzystny wpływ na zdrowie pacjentów. Chirurgia plastyczna i medycyna estetyczna oferują różne metody redukcji boczków. Mogą to być zabiegi takie jak liposukcja klasyczna lub manualna, która pomaga usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach talii, lub terapie ultradźwiękowe HIFU, które redukują tkankę tłuszczową za pomocą fal dźwiękowych.